Lydia & Poderoso

Begin 2008 maakte ik kennis met André Mos, en dus met de lusitano. Ik mocht van André op zijn hengst rijden, de prachtige Poderoso. Een sprookjesachtig dier om te zien, maar qua rijden konden wij 'helaas' niet door 1 deur... Moest ik wennen aan dit, voor mij nog zeer onbekende, ras of matchte ik gewoonweg niet met dit paard?

Gelukkig staan er altijd genoeg lusitano’s bij André op stal, dus kreeg ik de mogelijkheid andere paarden te proberen. Ik heb ontzettend veel geleerd van de verschillende paarden die ik heb mogen rijden, vooral Yvette haar mooie Sado was een goede leermeester.

Meer dan twee jaar later stapte ik weer eens op Poderoso en... ik ben nooit meer afgestapt! Waar we eerder totaal niet met elkaar overweg konden, waren we nu 2 handen op 1 buik. Ik heb in de tussentijd het paardrijdgevoel ontwikkeld wat nodig was om zo'n, toch op momenten zeer heftig, paard te kunnen rijden. Poderoso is niet de gemakkelijkste, maar nu wist ik hoe ik hem moest rijden en zijn we met sprongen vooruit gegaan! Sinds oktober 2011 zijn we daarom zeer succesvol officieel gestart. Ook op wedstrijd hebben we nog veel te leren, maar ook hierin worden we steeds beter. Sinds kort hebben we dan ook ons debuut gemaakt in de L1. Dit alles niet zonder de begeleiding, maar vooral het vertrouwen van André. Hij geeft mij de volledige regie over 'mijn' paard, waardoor ik in staat ben zelf keuzes te maken en veel te leren. Ook kent André zijn eigen paard als geen ander, waardoor we elke les weer veel opsteken. Ik kan me op dit moment geen leven zonder Poderoso voorstellen. Het is een fantastisch stoer paard, onvermoeibaar en altijd koel in het hoofd. Hij is zeer alert en relaxed in omgang en onder het zadel vol energie en werklust. Bovendien goudeerlijk, want door hem werk ik elke dag weer aan mijn vaardigheden als ruiter. Ik ben André dan ook ontzettend dankbaar dat ik op zijn paard mag rijden en als het aan mij ligt liggen er nog vele jaren voor mij en Poderoso in het verschiet!

Als dagelijkse bezoeker van stal Terra Salva kom ik natuurlijk regelmatig klanten op het erf tegen die op zoek zijn naar een lusitano. Velen van hen zijn nog zeer onbekend met het ras en aan hen vertel ik dan ook graag de geschiedenis van mij en Poderoso. Het illustreert precies hoe je de tijd moet nemen om te ‘wennen’ aan dit bijzondere ras. Een lusitano wil voor je door het vuur en zal zichzelf altijd overvragen, zelfs ten koste van zichzelf, als dat is wat de ruiter wil. Hier moet je als ruiter een balans in vinden, tussen consequentie (ze moeten immers niet onder je uit lopen), maar vooral ook beloning en ontspanning wanneer ze het goed doen. Het is wellicht een inkoppertje voor elke ervaren ruiter, maar vooral bij de lusitano geldt: wees streng, maar altijd rechtvaardig! André weet dit als geen ander bij te brengen aan zowel ervaren, als onervaren ruiters. In het verkopen van een paard is hij daarnaast altijd op zoek naar een goede match. Ik hecht mij toch altijd aan de paarden die worden verkocht en het is voor mij een rustgevende gedachte dat hij alleen een paard verkoopt wanneer dat paard echt goed terecht komt. Dit betekent dan ook dat klanten alle gelegenheid krijgen een paard uit te proberen, waardoor soms enige tijd verstrijkt voordat een paard stal Terra Salva verlaat. Deze manier van verkopen maakt André echter professioneel en betrouwbaar en Terra Salva echt een aanrader!

Update: Sinds februari 2014 mag Lydia zich de gelukkige eigenaar van Poderoso noemen.