Aanbevelingen

Patricia Kokx van Xixaro:

"Ik ben zeer tevreden over de hulp en begeleiding die ik van Andre heb gehad."

In de zomer van 2009 verstapte mijn 17-jarige KWNP-ruin Kasper zich in het bos met als resultaat een peesontsteking. Omdat hij al jaren ook zeer slechte straalbeentjes heeft vond ik het tijd worden om mijn paard te pensioneren en op zoek te gaan naar een ander paard. Omdat ik jarenlang in Portugal heb gewoond zat de Lusitano al wel in mijn hoofd, maar het aanbod in Nederland was zo klein dat ik bij mijn zoektocht in de eerste plaats het ras ‘open’ heb gelaten. Over de resultaten van mijn eigen zoektocht kan ik kort zijn: zeer frustrerend.

Toch terug naar de Lusitano. Via via kreeg ik te horen dat bij André Mos een ruin te koop zou staan. Helaas bleek na aankomst bij André dat de eigenaar het paard uit de verkoop had genomen. Het voicemail berichtje van André hierover had ik gemist en dat was maar goed ook want nu konden we wel kennismaken met André en Terra Salva. André vertelde dat op korte termijn een 6-jarige schimmelruin vanuit Portugal naar zijn stal zou komen. En of ik daar dan naar wilde komen kijken.

In augustus kwam Xixaro naar Nederland en het bleek uitstekend te klikken tussen mij en deze brutale puber. Vooral fijn was dat André mij de tijd gaf om de koop goed te overwegen. Dit was tenslotte een heel ander paard dan mijn KWPN-ruin, dus wennen moest ik zeker. André had me gezegd dat hij pas naar een andere koper op zoek zou gaan als ik van de koop af zou zien en dat was een erg relaxed gevoel. Zo wist ik dat de beslissing rustig genomen kon worden en ondertussen was het paard in goede handen en werd het doorgereden. Ook prettig was dat Xixaro al helemaal röntgenologisch en klinisch gekeurd was. Er is niets vervelender dan al helemaal gevallen te zijn voor een paard dat uiteindelijk niet door de keuring heen komt.

De koop werd gesloten en in oktober 2009 is Xixaro door André bij mij afgeleverd. De daaropvolgende dagen heeft hij heel de stal op stelten gezet en vroeg iedereen zich af hoe ik, als recreatieve bosruiter, in vredesnaam zo’n heftig paard had kunnen kopen. Ik moest daar erg om lachen want ik heb nog nooit op een paard gezeten dat ‘safer’ voelt dan Xixaro en hij moest gewoon een beetje wennen. We zijn nu bijna een jaar verder en ik ben dol op dit paard. Hij is altijd enthousiast aan het werk en hij is dol op mijn andere paard en onze bosritten. Hij heeft een geweldig karakter: koel, speels, open, altijd vriendelijk, soms een beetje dominant (hij kan heel goed stampvoeten) maar altijd van goede wil. En hoewel een bos ‘Nederlandse stijl’ hem duidelijk onbekend was heeft hij vanaf de eerste dag zijn moed getoond en me altijd veilig weer thuisgebracht.

Ik ben zeer tevreden over de hulp en begeleiding die ik van André heb gehad. Bovendien heeft de aankoop van Xixaro me nog iets gebracht. Mijn paard Kasper is helemaal opgeknapt en wordt nu met veel plezier gereden door mijn vriend Nick. Zo werd de hobby van één uiteindelijk een gedeelde hobby. En mocht Kasper in de toekomst écht aan pensionering toe zijn, dan komt er weer een Lusitano.

Patricia Kokx en Nick Welman

 

Natascha en Mark van der Grijp van Uva:

"De zoektocht naar een eigen paard is een heel avontuur. En niet zonder gevaar bovendien".

Als dat geen "liefde" is....Mark met Uva

Ook wij waren opzoek naar dat ene mooie, brave, gezonde, vriendelijke, netjes in- en doorgereden, dappere paard. Als je de advertenties op marktplaats en de paardenhandelaren mag geloven bestaan er eigenlijk geen andere paarden dan hiervoor beschreven. Helaas weet iedereen die zich op de paardenmarkt gewaagd heeft dat de realiteit anders is.

Wij prijzen ons gelukkig met het feit dat wij tijdens onze zoektocht via via bij Andre Mos zijn terecht gekomen. Zijn kleinschalige handelsstal Terra Salva genaamd, biedt alles wat wij als aanstaande paardeneigenaren zochten. Andre luistert naar je wensen, kijkt naar hoe en wat voor niveau je rijdt en kijkt naar wat je een paard te bieden hebt. Naar aanleiding daarvan wordt er een 'opmaat aankooptraject' gestart: Andre gaat op zoek naar geschikte (lusitano) paarden. Hij maakt daarbij gebruik van een uitgebreid, vakkundig en betrouwbaar netwerk opgebouwd in enkele tientallen jaren. Zijn kennis, aandacht en geduld in samenwerking met het netwerk is een grote succesfactor. Onze ervaring is dat iedere stap zorgvuldig wordt gemaakt: verzamelen van de juiste paarden, de rijlessen op de uitgezochte paarden, de uitleg en begeleiding hoe met dit paard om te gaan enz. enz. In ons geval heeft Andre uiteindelijk 5 paarden aan ons voorgesteld. Het hele traject vanaf de eerste kennismaking met Andre tot en met de aankoop van ons inderdaad  mooie, brave, gezonde, vriendelijke, netjes in- en doorgereden, dappere paard heeft 9 maanden geduurd. Tijd en aandacht.........Ik wens iedere aspirant koper en ieder paard deze zeer prettige en eerlijke manier van 'matchen' toe!

Wij zijn dankzij Terra Salva erg gelukkig met onze 9 jarige lusitano merrie genaamd Uva. Andre, hartelijk, hartelijk dank voor al je tijd, aandacht en gastvrijheid.  Dat je je kennis en je netwerk met ons gedeeld hebt (en nog steeds) ervaren wij als bijzonder.

Mark en Natascha van der Grijp

Gaby Vegelin van Clairmont Stables:

"Van een paarden-vriendin hoorde ik eens zeggen "die Andre is een aanwinst voor de mensheid",...en daar sluit ik mij helemaal bij aan!"

Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat hij ook beslist een aanwinst is voor de paarden sector. Andre is op jeugdige leeftijd in de paardenwereld gedoken, heeft van alle disciplines "geproefd" en geleerd, en hij heeft zich de afgelopen 15 jaar toegelegd op zijn ware passie, het importeren en africhten van Lusitano's. Vroeger werd dit bij Terra Salva op redelijk grote schaal toegepast, maar de afgelopen jaren werkt hij "kleinschaliger, meer gericht en selectiever" hetgeen hem eigenlijk veel beter past. De persoonlijke begeleiding die hij de toekomstige Lusitano eigenaren, bestaande uit combinaties en leerlingen, geeft is werkelijk uniek te noemen. Met groot inzicht en toewijding gaat hij met iedereen aan de slag. Deze Orun instructeur heeft namelijk een heel zuiver en goed paardengevoel waardoor ogenschijnlijk ingewikkelde problemen, onder zijn begeleiding, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zijn kwaliteit is juist deze eenvoud; de zaken simpel bekijken en simpel oplossen en al dit in een voor ruiter en paard "begrijpelijke" taal.

Gaby Vegelin

Ellis van Kampenhout van Fevereiro:

"een goed paard en een goede fokker kun je nou eenmaal niet in een paar regels beschrijven..."

Van het voorjaar had ik hem al eens gespot op internet, wat een grappig diertje, en wat een leuk koppie met die bles! In de zomervakantie kwam ik hem weer tegen, nieuwe foto’s, hij was al een stuk groter en nog steeds zo leuk!

Ondertussen liep ik nog steeds met het dilemma rond, of mijn merrie laten dekken of op termijn eens op zoek naar een leuk veulen met een goed karakter en een mooie afstamming. Het zwarte hengstveulen kwam weer in mijn gedachte naar boven…Misschien toch eens gaan kijken…Gewoon ter oriëntatie…Om een beetje een idee te krijgen… Dus Andre gebeld en een afspraak gemaakt.

We werden enthousiast ontvangen door Andre, 2 vrolijke honden en een stal vol vriendelijke paarden, waaronder het zwarte veulen, nu eindelijk in het echt!

Zo was hij nog leuker, en zo makkelijk en mensgericht, net als de merrie trouwens, die er totaal geen probleem mee had dat er een stel vreemdelingen naar haar kind kwamen kijken. Na een kop koffie en wat foto’s bekijken weer richting huis, dat was een geslaagde eerste ontmoeting!

Toen kwam het nadenken, gaan we dan toch nu al voor een veulen, hoe gaan we dat dan doen, waar moet hij naar toe om goed op te groeien tot een groot sterk paard, hoe werkt dat met een veulen allemaal, alles was ineens nieuw… Dus op internet rond gaan kijken hoe dat zit met opfokmogelijkheden en uiteindelijk de telefoon maar weer gepakt en Andre weer gebeld, ‘mogen we nog een keer komen kijken?...’Natuurlijk mocht dat. Dus daarna was de knoop snel doorgehakt, het kleine zwarte kereltje gaat ons beestenspul versterken!

Een afspraak gemaakt met de uitgekozen opfok en Andre gevraagd of hij het Fevereiro zou willen brengen, want een veulen in de trailer is toch nog wel weer iets anders dan een volwassen paard…Dat was geen enkel probleem en op 27 augustus was het zo ver! Ferereiro stond als een stoere volwassen kerel te wachten in de trailer tot hij eruit mocht, wat een rust en vertrouwen straalde hij al uit! Je kon duidelijk zien dat hij al heel wat in handen was geweest en een hoop vertrouwen in de mens heeft opgebouwd in zijn nog korte leventje, complimenten voor Andre, die de eerste 7 maanden van zijn leven zo goed voor hem heeft gezorgd!

En dan nu maar afwachten hoe deze kerel uit gaat groeien de komende twee jaar tussen zijn leeftijdsgenootjes! We houden jullie op de hoogte!

Bedankt voor de goede zorgen en dit heerlijk diertje!

Ellis

Suzanne en Herman Rus van Andrade:

"De goede harmonie waarin het inrijden van Andrade gebeurde was een lust voor het oog om te zien. "

Herman op Andrade en Andre met Poderoso als coaches ernaast

In 2008 waren wij op zoek naar een 3de paard waar we endurance mee willen gaan rijden. Na onze wensen met  André besproken te hebben is de zoektocht begonnen. Door de prettige samenwerking hebben we in september van dat jaar onze, toen 3-jarige hengst, Andrade gevonden en gekocht.  

In het voorjaar van 2009 zijn wij samen met André begonnen Andrade in te rijden. Dit was voor alle partijen een leuke uitdaging. Herman is  in 2003 gaan paardrijden en heeft daarbij vele lessen gehad van André, maar hij had nog nooit een paard vanaf de start ingereden. Andrade had ooit een zadel op zijn rug gehad en een kleine lichtgewicht Portugees. Hij had dus nauwelijks ervaring met een ruiter op zijn rug. Het was daarom ook erg prettig om André met zijn ruime ervaring met het inrijden van paarden erbij te hebben.  De goede harmonie waarin het inrijden van Andrade gebeurde was een lust voor het oog om te zien. Herman en André waren beide zeer tevreden als er weer een stap gelukt was in het traject. Daarnaast  bleef Andrade braaf werken en goed zijn best doen voor beide heren.

Herman en Suzanne Rus-Franssen

Lydia & Poderoso:

"Ik ben André dan ook ontzettend dankbaar dat ik op zijn paard mag rijden en als het aan mij ligt liggen er nog vele jaren voor mij en Poderoso in het verschiet"

Lydia en Poderoso (L1 debuut september2012)

Begin 2008 maakte ik kennis met André Mos, en dus met de lusitano. Ik mocht van André op zijn hengst rijden, de prachtige Poderoso. Een sprookjesachtig dier om te zien, maar qua rijden konden wij 'helaas' niet door 1 deur... Moest ik wennen aan dit, voor mij nog zeer onbekende, ras of matchte ik gewoonweg niet met dit paard?

Gelukkig staan er altijd genoeg lusitano’s bij André op stal, dus kreeg ik de mogelijkheid andere paarden te proberen. Ik heb ontzettend veel geleerd van de verschillende paarden die ik heb mogen rijden, vooral Yvette haar mooie Sado was een goede leermeester.

Meer dan twee jaar later stapte ik weer eens op Poderoso en... ik ben nooit meer afgestapt! Waar we eerder totaal niet met elkaar overweg konden, waren we nu 2 handen op 1 buik. Ik heb in de tussentijd het paardrijdgevoel ontwikkeld wat nodig was om zo'n, toch op momenten zeer heftig, paard te kunnen rijden. Poderoso is niet de gemakkelijkste, maar nu wist ik hoe ik hem moest rijden en zijn we met sprongen vooruit gegaan! Sinds oktober 2011 zijn we daarom zeer succesvol officieel gestart. Ook op wedstrijd hebben we nog veel te leren, maar ook hierin worden we steeds beter. Ondertussen rijden we alweer L1. Dit alles niet zonder de begeleiding, maar vooral het vertrouwen van André. Hij geeft mij de volledige regie over 'mijn' paard, waardoor ik in staat ben zelf keuzes te maken en veel te leren. Ook kent André zijn eigen paard als geen ander, waardoor we elke les weer veel opsteken. Ik kan me op dit moment geen leven zonder Poderoso voorstellen. Het is een fantastisch stoer paard, onvermoeibaar en altijd koel in het hoofd. Hij is zeer alert en relaxed in omgang en onder het zadel vol energie en werklust. Bovendien goudeerlijk, want door hem werk ik elke dag weer aan mijn vaardigheden als ruiter. Ik ben André dan ook ontzettend dankbaar dat ik op zijn paard mag rijden en als het aan mij ligt liggen er nog vele jaren voor mij en Poderoso in het verschiet!

Als dagelijkse bezoeker van stal Terra Salva kom ik natuurlijk regelmatig klanten op het erf tegen die op zoek zijn naar een lusitano. Velen van hen zijn nog zeer onbekend met het ras en aan hen vertel ik dan ook graag de geschiedenis van mij en Poderoso. Het illustreert precies hoe je soms de tijd moet nemen om te ‘wennen’ aan dit bijzondere ras. Een lusitano wil voor je door het vuur en zal zichzelf altijd overvragen, zelfs ten koste van zichzelf, als dat is wat de ruiter wil. Hier moet je als ruiter een balans in vinden, tussen consequentie (ze moeten immers niet onder je uit lopen), maar vooral ook beloning en ontspanning wanneer ze het goed doen. Het is wellicht een inkoppertje voor elke ervaren ruiter, maar vooral bij de lusitano geldt: wees streng, maar altijd rechtvaardig! André weet dit als geen ander bij te brengen aan zowel ervaren, als onervaren ruiters. In het verkopen van een paard is hij daarnaast altijd op zoek naar een goede match. Ik hecht mij toch altijd aan de paarden die worden verkocht en het is voor mij een rustgevende gedachte dat hij alleen een paard verkoopt wanneer dat paard echt goed terecht komt. Dit betekent dan ook dat klanten alle gelegenheid krijgen een paard uit te proberen, waardoor soms enige tijd verstrijkt voordat een paard stal Terra Salva verlaat. Deze manier van verkopen maakt André echter professioneel en betrouwbaar en Terra Salva echt een aanrader!

Update: Sinds februari 2014 mag Lydia zich de gelukkige eigenaresse noemen van Poderoso.